Tiesto: “I do legendary stuff” Interview from Metronieuws.nl

“Ik kon niet slapen. Dat krijg je met een jetlag hè.” Dat Tiësto (42) tot een uur of vier in de nacht heeft zitten chatten met z’n maten in Amerika is hem niet aan te zien. Het is 11 uur in de ochtend en de dj ziet er ondanks de korte nacht fit uit. En dit is niet eens het eerste gesprek van de dag. Tijs Verwest (met die naam is Tiësto gebo­ren) is al vanaf zeven uur in touw.

Je bent twee jaar geleden verhuisd naar Miami, waarom?
Ik had behoefte aan iets nieuws. M’n he­le leven had ik in Ne­derland gewoond. Ik wilde een frisse wind door m’n leven. M’n relatie was op de klip­pen gelopen en er was niets meer wat me in Nederland hield. No strings attached. Ik wilde het in Amerika proberen. Eens kijken hoe het me daar zou bevallen.

Waarom is het Miami geworden?
Miami is relaxter dan bijvoor­beeld New York. Manhattan is leuk voor drie da­gen, maar om er te wonen… dat is een beetje too much. Als je naar de gym gaat, moet je door de drukke straten. Het is er altijd hectisch, niet relaxed. Dat werkt verlammend. LA is weer het te­genovergestelde. Te rustig en het is moeilijk om veel dingen op een dag te doen, omdat het zo groot is. Miami is rustig, je kan er hard werken en het is dichtbij Europa. Het tijdsverschil is maar zes uur.

Op welke plek word je voor je muziek het meest geïnspireerd?
Dat is niet aan een plaats gebonden. Ik word geïnspireerd door een track, een film of door ie­mand. In Miami komt alles het best tot z’n recht: zowel mijn muziek als ikzelf.

Ben je wel eens thuis?
Niet vaak. Drie maanden per jaar ongeveer. Het leven van een dj is nou eenmaal on the road. Daar kies je voor.

Krijg je veel mee van de plekken waar je optreedt?
Ja, ik zie zoveel verschillende culturen en ontmoet heel veel mensen. De ene week ben ik op een feestje van Jay-Z, de andere week sta ik in een kroegje in the middle of nowhere te luisteren naar een bandje, dan doe ik weer een optreden voor 10.000 man… Het is iedere week anders. Een heel apart leven heb ik.

Draai je op het feestje van Jay-Z?
Nee, ik sta gewoon leuk met iedereen te kletsen. We eten een taartje en ik ontmoet z’n beste vrienden. Hij is een heel normale vent, eigenlijk. We praten over normale dingen. Je krijgt een heel ander beeld van hem dan je op tv ziet. Niet alleen maar mooie vrouwen, lalalaa. Hij is ook getrouwd hè, dus…

Hoe is het eigenlijk om voor een kolkende mensenmassa te draaien?
Het werkt heel verslavend om op het podium te staan en al die mensen in beweging te brengen. Als ik het podium op loop ge­beurt er iets met m’n lichaam. Het is een rush. De temperatuur gaat omhoog. Ik ben niet moe. Je voelt niks en tegelijkertijd alles. Ik kan alles, voel me bijna god. Het is zo’n kick: een heel goed gevoel dat je altijd wel zou willen vasthouden.

Je bent door het Britse tijdschrift Mixmag uitgeroepen tot beste dj aller tijden. Als je dat nieuws hoort, wordt er dan gelijk een feestje gebouwd, of ga je rustig door met waar je mee bezig was?
Ik ga altijd door, maar een feestje wordt zeker gevierd. Ik zoek m’n vrienden in Breda op en bouw een extra goed feest. Ik draai al tien jaar mee op topniveau en als je dan door een vooraanstaand blad wordt uitgeroepen tot beste dj aller tijden, dan is dat een hele eer. En ik ben de enige Nederlander die in het lijstje staat!

Wat zegt dat: Armin van Buuren eat your heart out?
Niet zozeer, maar ik heb wel altijd voorop gelopen. Hij komt wel een beetje achter mij aan. Dat is niet neerbuigend bedoeld, maar ik doe legendarische ding­en die nog niet gedaan zijn. Ik heb op de Olympische Spelen ge­draaid, was de eerste dj die concerten ging doen in het Gelredome. Heel veel dingen die ik al ge­daan had, deden andere dj’s na. Dat maakt ze niet legenda­risch lijkt me. Dit is niet als dis bedoeld hoor, maar het is zoals het is.

Is er eigenlijk al een nieuwe liefde in je leven?
Nee. Ik heb er niet veel tijd voor. Ik vind het heerlijk om echt vrijgezel te zijn. No strings attached. Ik kan doen en laten wat ik wil. Ik hoef niet iedere dag naar huis te bellen om te vertellen waar ik ben en te zeggen ‘ik mis je, lalalala’. Ik ben getrouwd met m’n werk en dat blijft nog wel even zo. Ik zal heus wel weer eens tegen de juiste aanlopen.

C’mon

Tiësto heeft momenteel een nummer met Diplo en Busta Rhymes: C’mon
Tiësto: “In september 2009 wilde ik uit de trancewereld stappen en mijn stijl veranderen. Ik wilde iets nieuws en heb toen Diplo benaderd. Hij wilde ook wel eens wat anders. Dus de supercoole hipster en de trancekoning besloten samen een track te gaan maken. Het resultaat was verpletterend. Alle dj’s draaiden de track en toen kwam Busta Rhymes spontaan met het idee om er op te gaan rappen. Ik ben normaal niet van de rap, maar dit klikte gewoon als productie.”

Author: admin

Share This Post On

1 Comment

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *